Cadastru și intabulare

De ce avem nevoie de cadastru

  • Cadastrul È™i intabularea reprezintă un sistem unitar È™i obligatoriu de inventariere a tuturor imobilelor de pe teritoriul ță
  • Cadastrul se compune din identificarea, măsurarea, descrierea È™i înregistrarea imobilelor în documente cadastrale. De asemenea, cadastrul se ocupă È™i de reprezentarea imobilelor pe hărÈ›i È™i planuri.
  • Intabularea este partea juridică a acestui sistem, unde se realizează înscrierea în cartea funciară a drepturilor reale imobiliare, a drepturilor personale, a actelor, a faptelor sau a raporturilor juridice care au legătura cu imobilele respective.
  • Cadastrul reprezintă înregistrarea detaliată È™i sistematică a terenurilor È™i clădirilor, împreună cu informaÈ›ii relevante despre proprietari È™i caracteristicile acestor proprietăț
    Scopul principal al cadastrului este să furnizeze o evidență clară și precisă a tuturor proprietăților, astfel încât să fie ușor de identificat și gestionat patrimoniul imobiliar național.
    Procesul de cadastru implică activități de teren, cum ar fi măsurători topografice precise, identificarea hotarelor, stabilirea dimensiunilor și delimitarea proprietăților. Informațiile strânse sunt stocate în baza de date a cadastrului, unde sunt actualizate și menținute în mod regulat. Acest registru oficial devine o sursă esențială de informații pentru autorități, proprietari, notari publici și alți profesioniști din domeniul imobiliar.

De ce avem nevoie de intabulare

  • Intabularea este procesul prin care dreptul de proprietate asupra unui imobil este înregistrat oficial în cartea funciară. Cartea funciară, sau registrul imobiliar, este un document oficial menÈ›inut de autoritățile competente, în care sunt înregistrate toate tranzacÈ›iile È™i drepturile legale asupra proprietăților imobiliare.
    Intabularea este adesea necesară în momentul în care se transferă drepturile de proprietate asupra unui teren sau a unei clădiri, prin vânzare-cumpărare sau alte forme de înstră Aceasta oferă siguranță juridică pentru proprietarul nou înregistrat, protejându-l împotriva oricăror revendicări ilegale sau dispute asupra proprietății.
  • Pentru a efectua intabularea, sunt necesare documente clare care atestă dreptul de proprietate al vânzătorului È™i tranzacÈ›ia încheiată. Acestea trebuie depuse la biroul de cadastru È™i publicitate imobiliară, unde se va efectua verificarea È™i înregistrarea în cartea funciară.

Care este rolul cartii funciare

  • Cartea funciară este un registru public, care cuprinde evidenÈ›a juridică a imobilelor, din proprietatea persoanelor fizice È™i juridice din aceeaÈ™i localitate.
  • Totodată, în cartea funciară se pot înscrie sau radia È™i alte raporturi juridice, drepturi personale, interdicÈ›ii, incapacități È™i litigii privind un bun imobil.
  • Cartea funciară dovedeÈ™te existenta dreptului real înscris, în folosul persoanei care a dobândit sau constituit cu bună-credință un drept real imobiliar, până la proba contrarie.
  • Cartea funciară se deschide la cerere, pe baza documentaÈ›iei cadastrale È™i a actului juridic prin care s-a constituit sau s-a transmis dreptul de proprietate.

Compare Listings